Családfa készítés

A családfa készítés nagyon izgalmas és sok kutatómunkát igényel. Miután megvannak a felmenő nevei, jobb esetben fényképei is, valamilyen formában vizuálisan is érdemes bemutatni. Erre a célra gyűjtöttük össze a családfa készítő programokat.

Vannak ingyenes és fizetős megoldások, illetve magyar fordítással is elérhető programok. A magyar fordítás inkább automatikus fordításnak felel meg, nagy elvárásokat nem érdemes támasztani iránta.

Több programhoz részletes videós oktatóanyag készült, amely a Youtube-on elérhető. Ezek is döntő többségében angol nyelven.

Gramps családfa készítő

A Gramps nem csak arra alkalmas, hogy be legyen mutatva a családfa, hanem arra is, hogy a legkülönbözőbb adatokat rögzítsd a család egyes tagjairól.

Legyenek azok személyre, vagy családra vonakozó adatok, úgy mint születésnapok, különböző rokoni szálak (amelyek mellékágként jelennek meg a családfában), szűkebb családi kötelékek, események, helyek.

Lehetnek a kutatásra vonatkozó adatok, úgy mint források, idézetek, jegyzetek, kapcsolati információk, támogatók, segítők.

Az alábbi videósorozat angol nyelven mutatja be a program használatát. Érdemes telepítéskor beállítani a magyar nyelvet, később nem olyan egyszerű.

Letöltés: https://sourceforge.net/projects/gramps/

MyHeritage családfa készítő

https://www.myheritage.hu/family-tree-builder

családfa készítő

A MyHeritage családfa készítő elérhető magyar nyelven is. A felhasználói felület modern, intuitív, azaz magától is tanulható.

A többi felhasználó által létrehozott családfában is keres, szinkronizálja az adatokat, ezáltal segít további rokoni kapcsolatokat találni, vagy egyszerűsíteni a családfakutatást.

A saját történelmi adatbázisát szintén szinkronizálja a családfával, ezért történelmi adatokat, kapcsolatokat is fel lehet fedezni a program segítségével.

Rendelhető egy DNS teszt is, ami segít meghatározni, milyen felmenőink vannak. A Youtube-on sokan megosztották, milyen eredményre jutottak a DNS tesztekkel, rendelés előtt érdemes ezeket megnézni, mit is várjunk tőle.

My Family Tree

Kifejezetten családfa készítésre tervezett szoftver. Egyszerű, intuitív felhasználói felülettel. Sajnos csak angol nyelven tud. Nagy előnye, hogy könnyű vizuálisan bemutatni a családfát és jól kezeli a bonyolult össezfüggéseket is. Windowson futtatható, kis gépigényű program.

Családfa készítés

RootsMagic

A RootsMagic egy fizetős program, de ingyenes a próbaverziója. Amazonon, vagy más forrásból meg lehet vásárolni. Sokakat elrettent az, hogy fizetős, azonban ez sok-sok előnnyel jár. A teljesség igénye nélkül: sok-sok óra oktatóvideó elérhető hozá, van support, azaz támogatás, van kit kérdezni, ha elakadunk. A RootsMagic-et folyamatosan fejlesztik, újabb és újabb verziók elérhetőek benne.

https://www.rootsmagic.com/try/

Legacy Family Tree

Szintén fizetős megoldás, ám ezért cserébe prémium szolgáltatásokat kínál a fejlesztő. Van biztonsági mentés, van mobil applikáció, amivel össze lehet kapcsolni és mobilon is lehet dolgozni a családfával. Több projekt is futtatható egyszerre és folymatosn fejlesztői támogatás elérhető.

https://legacy.familytreewebinars.com/legacy-products-c1.php

Vissza a kezdőlapra: képszerkesztő

Partnereink:

Vegán pénztárca

Látványtervező