Képszerkesztés alapjai

Ebben a cikkben bemutatom az alapvető képszerkesztés funkciók használatát! Egyes funkciókat videóban is bemutatom, így azonnal tudod használni ha, szükséged van rá!

Nem minden funkciót fordítok le angolról, azért, mert így könnyebben megtalálod más képszerkesztőkben is. A legtöbb képszerkesztő csak angol nyelven elérhető. 

Az alapvető képszerkesztési feladatok

 • átméretezés
 • vágás
 • mentés különböző formátumokban
 • világosítás / sötétítés, kontraszt, színállítás (VIDEÓ)
 • automatikus javítás 
 • háttér eltávolítása (VIDEÓ)
 • speciális effektek és filterezés
 • logó tervezés (VIDEÓ)
 • feliratok, nyilak, magyarázatok a képre

Haladó képszerkesztési feladatok

Néhány haladó képszerkesztési feladat, amit régen csak a profi „Photoshopposok” voltak képesek megcsinálni. Ma már egy ingyenes képszerkesztő is képes rá, amit a böngészőből tudsz használni!

 • Képrészlet eltüntetése (VIDEÓ) – Patch és Spot Healing Brush
 • Retusálás (VIDEÓ) – alapvető retusálási feladatok
 • Rétegek kezelése (VIDEÓ) – itt kezdődik a profi képszerkesztés
 • Képek valósághű átszínezése (VIDEÓ) 
 • Összetett képmanipulációk elkészítése (VIDEÓ)

1. Átméretezés

A legtöbb fénykép sokkal nagyobb méretű (megabájtban), mint ami az online megjelenéshez elég. A telefonjaink is 3-4 mB tárhely igényű képet csinálnak, egy profi DSLR fényképezőgép pedig 10 MB feletti képeket készít.

Ha így vannak kitéve a képek a weboldalra, nagyon lelassítják azt, tönkreteszik a felhasználói élményt. A megfelelő képméret egy blogoldalra kb 70-400 kB között van.

Az optimális képméretet nem nekünk kell kitalálni, erre kiváló ingyenes eszközök állnak rendelkezésre. A legjobb a ttps://tinypng.com/.

A tinypng használata: töltsd fel a képeket a weboldalra, automatikusan átméretezi majd töltsd le és kész is vagy! Annyira egyszerű a használata, hogy nem is igényel további magyarázatot.

kép átmeretezés

2. Vágás

Vágás: a vágással a nemkívánatos képrészeket lehet eltávolítani, illetve a szükséges képarányú képet el lehet készíteni.

Mielőtt feltöltesz egy blog képet, egy Facebook képet, Pinterest képet, érdemes utánanézni, milyen méretű képet érdemes feltölteni, pixelben. Ezután a megfelelő méretűre kell a képet vágni, mert így megfelelő lesz a megjelenése minden eszközön.

3. Mentés különböző formátumokba:

Nagyon hasznos dolog, ha kilépünk az egyszerű JPG világából és többféle fájlformátumot kezelünk. A különböző fájlformátumok előnye:

 • jpg: a legkisebb tárhelyet igényli
 • png: képes kezelni bővebb funkciókat, pl átlátszó háttér
 • psd: a Photoshop saját formátuma, eltárolja a fénykép összes módosítását
 • xcf: a GIMP saját formátuma

4. Világosítás, sötétítés, kontraszt, színállítás

Világosítás és sötétítés nagyon egyszerű funkció, sokszor elég csak ennyi, hogy kép jól nézzen ki. Elvégezhetjük azonnal a telefonon, ha azzal készítettük a képet, vagy egy online képszerkesztőben.

Vannak funkciók, amelyek képesek a fenti 3 funkciót egyben lekezelni, érdemes kipróbálni és használni ezeket: 

 • világosság és kontraszt (Brightness and Contrast)
 • szintek (Levels)
 • görbék (Curbes)

https://youtu.be/1UnoV74C2fs

5. Automatikus javítás

Egy gombnyomás és sok esetben elegendő, hogy jobban nézzen ki a kép.

A képen a Photopea automatikus képjavítási funkciói láthatók. Angolul: auto tone, auto contrast és auto color.

Sok telefonnal készített kép esetében látványos javítást lehet így elérni.

Képszerkesztés alapjai_automatikus képjavítás

6. Háttér eltávolítása

Főleg webshopoknál nagyon hasznos funkció. Erre vannak kész online megoldások, pl remove.bg. Ha bonyolult a háttér, akkor külön ki kell jelölni a felületet és kitörölni azt. Mindegyik megoldásra itt egy oktatóvideó:

https://youtu.be/XlZrZYRkjc0https://youtu.be/n4ibEaKdxA8

7. Speciális effektek és filterezés:

Szinte minden képkezelőben elérhető, a telefonoktól kezdve a Word, PowerPoint és a képszerkesztő programok. Nagyon egyszerű a használata.

8. Logó tervezés

A logó tervezés még ma is úgy él a köztudatban, hogy komoly grafikus munka kell hozzá. Voltaképp egy nagyon egyszerű feladat, sok esetben nincs akkora jelentősége, mint amekkorát az emberek tulajdonítanak neki.

Vannak kifejezetten logótervezésre szakosodott oldalak, de ezt a feladatot egy képszerkesztőben is elvégezhetjük.

https://youtu.be/mm9Nbncx1R0

9. Feliratok, nyilak, magyarázatok a képen

Nagyon nagy hatást érhetünk el egy jó képpel és egy jó mondattal, ami pont oda passzol. Teli van vele a közösségi média.

Haladó képszerkesztési feladatok

1. Képrészlet eltüntetése

Gyakran látjuk, hogy egy fénykép készítésekor valami olyan is rajta van, ami nem mutat jól. Pl járókelők, más emberek, kosz a lencsén, repülőgép a levegőben, bármi, ami csak elvonja a figyelmet, vagy rontja az összképet.

A nem kívánt részletek eltüntetésére ad megoldást több eszköz is, pl a Patch (foltozás), illetve a Spot Healing Brush eszköz.

Az alábbi videón a Spot Healing Brush-t láthatod. Egyszerűen csak ki kell festeni a nem kívánt részletet és a képszerkesztő automatikusan igyekszik helyettesíteni a háttérrel.

Az alábbi egy nagyon durva megoldás, sokkal precízebben is el lehet végezni ezt a feladatot, viszont így is egész jó megoldást lehet elérni, könnyű használni és nem igényel különösebb hozzáértést.

A videóban a Photopea.com online képszerkesztő és a Photscape X képszerkesztő program látható. A Photoscape X egy ingyenes telepíthető képszerkesztő program.

https://youtu.be/yS11Rt-ObIo

Az alábbi videón a Patch (Foltozás) eszközt láthatod. Egyszerűen csak ki kell vágni a képről a nem kívánt részletet, és helyettesíteni a kép egy másik részével.

https://youtu.be/pvYCZX91QbM

2. Retusálás

Alapvető retusálási feladatok, amit ma már egy online képszerkesztőben is magabiztosan el lehet végezni. Természetesen ez nem helyettesíti a profi megoldásokat, de látványos eredményt lehet elérni néhány perc alatt, nulla tapasztalattal, hozzáértés nélkül.

Az alábbi videóban a szeplők eltávolítását, a fogak fehérítését és a szemek élénkítését láthatod.

A szeplők eltávolítása: Healing Brush eszköz
A fogak fehérítése: Dodge eszköz 
A szemek élénkítése: Levels

https://youtu.be/Zfv-9ODYwIo

3. Rétegek kezelése

A rétegek kezelésénél kezdődik a profi képszerkesztés. a rétegek arra szolgálnak, hogy a kép egyes részeit egymástól függetlenül lehessen kezelni. Ha a láthatóság ki van kapcsolva, a réteg akkor is ott marad.

Az alábbi videóban egy nagyon egyszerű képszerkesztési megoldást láthatsz a rétegekkel. Szárnyalhat a fantáziád, mi mindenre képes így a képszerkesztés (képmanipuláció).

https://youtu.be/Rp8bzXrpupM

4. Képek valósághű átszínezése

Egy újabb haladó eszköz, a Blend Mode-ok használata. A módosítandó képrészletet ki kell jelölni, majd egy új réteggel át kell színezni. Erre néhány példa alább:

Szemszín átszínezése:

Ruha átszínezése:

Haj átszínezése:

5. Összetett képmanipulációk elkészítése

Eben a videóban a fenti eszközök kombinációja látható. Ezzel a tudással már látványos eredmény érhető el.

https://youtu.be/KJ14AUIFm5g