PDF szerkesztése

A pdf egyik célja az, hogy a dokumentumot azonos formában tovább lehessen küldeni. A szerkesztése pont ezért kissé nehézkes, azonban a pdf dokumentum módosítására ma már számtalan lehetőség kínálkozik. 

A fontosabb funkciókra ingyenes programok is elérhetőek, online és telepíthető formában. Ezekről találsz információt ebben a cikkben, windows operációs rendszerre telepítve, illetve böngészőben futtatva.

Tartalomjegyzék: (A szövegre kattintva a megfelelő bekezdéshez lép.)

Pdf kitöltés

Pdf szerkesztés, szöveg módosítás

Pdf szétválasztása

Pdf fájlok összefűzése

Pdf tömörítése

Pdf-ből excel

Pdf-ből word

PDF szerkesztése, ha csak kitöltés szükséges

A pdf dokumentumok módosításakor gyakran elég a kitöltés funkció, azaz nem kell törölni, csak pontozni, nevet, címet, adatokat beírni. Erre az Adobe Acrobat Reader ingyenes verziója megfelel. Nézd meg a videót, hogyan kell a pdf-et kitölteni. A szerkesztés fizetős funkció ebben a programban, de a továbbiakban ingyenes megoldást is bemutatok a pdf szerkesztésre. 

A videó forrása:

https://itfroccs.hu/pdf-kitoltese-egyszeruen-az-ingyenes-adobe-acrobat-reader-ben/

Az Adobe Reader letöltése:

https://get.adobe.com/hu/reader/

PDF szerkesztés: ha a szöveg módosítása is szükséges

A szöveg módosítása legtöbb letölthető pdf szerkesztő esetében fizetős szolgáltatás. Azonban vannak kivételek, ilyen a Sejda ingyenes online pdf szerkesztő program. Ez a program nem telepíthető, hanem a böngészőben futtatható. Előnye, hogy nem kell letölteni semmit, online azonnal dolgozhatunk. Hátránya, hogy internet kapcsolat szükséges hozzá, illetve ha később módosítani kell a fájlt, újra fel kell tölteni. Ezeket a kellemetlenségeket az ingyenes elérés bőven pótolja. A használata pofonegyszerű, nézd meg a videót alább.

A pdf szerkesztő a szöveget nem tördeli, tehát úgy érdemes módosítani a szöveget, hogy a illeszkedjen a meglévő szövegbe, mind a mérete, mind a hossza. A betűtípust automatikusan felismeri, így azzal nem lesz probléma.

Az automatikus fordítás bekapcsolásával nem működik jól a program, ezért angolul kell használni. Elsőre nehézséget okozhat annak, aki nincs hozzászokva, de gyorsan meg lehet szokni.

A feltöltött fájlok titkosak, tehát nem férhet hozzá senki, 2 óra múlva automatikusan törlődnek. A felhasználási korlát az ingyenes kerethez max 200 oldal vagy 50 Mb, és óránként 3 feltöltés.

Ingyenes online megoldás linkje:

https://www.sejda.com/pdf-editor

PDF vágás, összefűzés, szétválasztás

A sejda funkciói között további hasznos lehetőségeket találuk. A főoldalon az “All Tools” menüpontra kattintva hozzáférhetőek a funkciók. Ha betelt az ingyenes keret, de tovább kell dolgozni, akkor javaslom a Techjunkie Tools weboldalát, https://tools.techjunkie.com/.   Ugyanezen elnevezésekkel, kicsit más design-nal, de megtalálhatóak a funkciók.

pdf szerkesztő

Pdf szétválasztása, szétszedése, pdf oldal törlése

Az Extract menüpontra kattintva megjelenik újra a dokumentum feltöltése lehetőség. A dokumentum feltöltése után megjelenik az összes oldal. A nézet változtatásával lehet kicsinyíteni vagy nagyítani az oldalakat, a jobb felső nagyító ikon melletti csúszkával. Ha előre felírtad, melyik oldalak nem kellenek, akkor oldalszám szerint gyorsan lehet haladni. Jelöld ki azokat az oldalakat, amik kellenek. CRTL gomb és egér kattintással több oldalt lehet egyszerre kijelölni. Ha kész vagy, nyomj a letöltés gombra. 

pdf oldal törlése

A Techjunkie Tools-ban ezt Split menüpont alatt találjuk. A gombra kattintás után szintén fel kell tölteni a dokumentumot és elvégezni a pdf szétválasztását. Ebben az esetben nem kell CTRL-t nyomni több oldal kiválasztásánál, egyszerűen elég csak rákattintani, ha kell az oldal, akkor narancssárga keretet kap. Ha nem kell, újra rá kell kattintani és akkor megszűnik a kijelölés. A “Split” gombra kattintva lehet letölteni.

Pdf  szétszedése

Pdf fájlok összefűzése, pdf egyesítés

A Merge funkcióval egyesíteni lehet pdf dokumentumokat. A feltöltésnél kijelölhetsz egyszerre több fájlt, vagy egyenként fel kell tölteni. A sorrenden tetszőlegesen lehet változtatni, majd a lenti “Merge PDF files” gombra kattintva le lehet tölteni a fájlt.  A Pages view módra kattintva oldalak szerint lehet összefűzni illetve szétválasztani a dokumentumokat. Ez nagyon hasznos funkció, nem kell egyenként törölgetni az összefűzött doksiból. Képet is hozzá lehet adni, azt is képes kezelni. 

Pdf fájlok összefűzése

A Techjunkie Tools-ban ezt szintén a Merge menüpont alatt találjuk. A gombra kattintás után szintén fel kell tölteni a dokumentumokat, beállítani a helyes sorrendet és elvégezni a pdf egyesítését. Ebben az esetben nem kezeli oldal szintjén a pdf dokumentumokat, tehát ebből a szempontból a Sejda magasabb szintű szolgáltatást ad ingyen. A “Merge” gombra kattintva lehet letölteni.

pdf egyesítés

Pdf tömörítése, méretének csökkentése, kicsinyítés

A fentiekhez hasonlóan, fel kell tölteni a PDF dokumentumot, majd rányomni a “Compress PDF” gombra. 

A Techjunkie Tools-ban ezt szintén a Compress menüpont alatt találjuk. Ha nem képes a program tovább tömöríteni a feltöltött pdf dokumentumot, akkor egy hibaüzenetet kapunk: “Your file is already very well compressed.” Azaz megfelelően van tömörítve a pdf dokumentum. 

Pdf tömörítése

Az egyes PDF fájlokat át lehet alakítani olyan formátumokba, ami szerkeszthető más programokkal, pl Microsoft Word, Excel.

Pdf-ből excel

A menüben kattints a “PDF to Excel” funkcióra, feltöltés, majd automatikusan átalakítja Excel formátumra, le kell tölteni és kész. Azonban a letöltés után az excel fájlt még át kell alakítani, annak megfelelően, hogy mire akarod használni.

Pdf-ből wordbe

A menüben kattints a “PDF to Word” funkcióra, feltöltés, majd automatikusan átalakítja Excel formátumra, le kell tölteni és kész. Letöltés után ezt is érdemes átnézni, a konvertálási hibákat kijavítani.

További hasznos funkciók, amelyeket megtalálunk a Sejdában:

Űrlapok készítése: Create Forms

Jelszavas védelem: csak a jelszó megadásával lehet megtekinteni a tartalmat: Protect funkció

Vízjelezés: Watermark

HTML fájlt, JPG képet is azonnal pdf dokumentummá alakíthatunk.

Színes dokumentum szürkeárnyalatossá alakítása: Grayscale

A Techjunkie Tools további hasznos funkciói, a fentieken kívül:

URL to pdf: weboldalt is azonnal pdf dokumentummá alakít

URL to JPG: weboldalt azonnal képként lement formátumba

URL to PNG: weboldalt azonnal képként lement png formátumba

Egyszerű videó módosítási funkciókat is tartalmaz:

Trim video: videó vágás

 Mute video: a hangot törli

Compress video: videó tömörítés

Video to Webp, GIF: más formátumokba konvertálja a videót

Resize video: a videó felbontását lehet módosítani

A többi funkció inkább szakemberek számára fontos, a továbbiakban nem térek ki rá.